Nieuws

10 september 2021

Het ontwerp is onthuld!


Eindelijk mogen we het delen met de wereld: het ontwerp voor Het Grote Raam. Op 9 september presenteerde kunstenaar Fiona Tan het ontwerp dat een feest van licht en kleur is voor zowel huidige als toekomstige generaties.

Na lang wachten was het moment daar, de presentatie van het ontwerp. De aanwezigen werden meegenomen in de keuze van de kunstenaar, het verhaal achter het ontwerp en de toekomstige publieksactiviteiten om Het Grote Raam te financieren. Als kers op de taart onthulde de burgemeester van Alkmaar, Anja Schouten, twee proefpanelen van het ontwerp.

“Je oog maakt als het ware een reis door het raam” vertelt Fiona. Ze heeft het thema ‘Het licht van de vrijheid’ aangegrepen om een ontwerp te realiseren dat generaties lang spectaculair en toegankelijk blijft. Bij het ontwerp speelt ook een bijzonder persoonlijk verhaal, Fiona speelde vroeger met een handgemaakte caleidoscoop, gemaakt van glasscherven uit de gebombardeerde kathedraal van Reims in 1914. De broer van haar Australische oma maakte dit bijzondere souvenir nadat hij in de eerste wereldoorlog had gevochten om Europa te bevrijden. De caleidoscoop komt terug in het ontwerp, waarbij elk paneel gezien kan worden als een frame uit een verticale filmstrook.

Op woensdagavond 8 september kregen genodigden, zoals de 110 vrijwilligers en ‘Vrienden voor de eeuwigheid’, de kans aanwezig te zijn bij de exclusieve presentatie van het ontwerp. ‘Vrienden voor de eeuwigheid’ hebben een financiële bijdrage geleverd aan de realisatie van dit adembenemend grote nieuwe glas-in-loodraam en zijn voor de eeuwigheid verbonden. Vrijwilligers zijn momenteel druk met de rondleidingen over de Geheime Zolders van de kerk.

Fiona Tan en burgemeester Anja Schouten
De twee proefpanelen