Nieuws

17 juni 2021

De kunstenaar is bekend!

Het is Fiona Tan!

We zijn bepaald niet over een nacht ijs gegaan in onze zoektocht naar de kunstenaar die Het Grote Raam het beste zou kunnen ontwerpen.

Na richtlijnen te hebben opgesteld hebben we de hulp ingeroepen van externe adviseurs Hendrik Driessen en Bart Rutten. Beiden zijn goed ingevoerd in de hedendaagse beeldende kunst en beschikken over een uitgebreid netwerk in de kunstwereld.

Het was snel duidelijk dat uit de shortlist die onze adviseurs hadden opgesteld Fiona Tan uit Amsterdam onze voorkeur had. Volgens Trouw behoort zij tot de top 5 van hedendaagse Nederlandse kunstenaars. Inmiddels hebben wij Fiona gevraagd een schetsontwerp te maken.

HET OEUVRE VAN FIONA TAN

Naast films, video- en fotowerk is zij vooral bekend om haar ruimtelijke installaties, waarin verkenningen van geheugen, tijd, geschiedenis en de rol van visuele beelden centraal staan. Zij is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie en Rijksacademie van beeldende kunsten.

Haar kunstwerken zijn de afgelopen 25 jaar over de hele wereld tentoongesteld en zij vertegenwoordigde in 2009 Nederland op de Biƫnnale van Venetiƫ. Naast solotentoonstellingen in het Guggenheim Museum in Bilbao, het New Museum in New York en musea in Frankfurt en Vancouver is haar werk opgenomen in collecties als de Tate Modern, Centre Pompidou, MCA Chicago, het Stedelijk- en Rijksmuseum in Amsterdam.