Ontdek de Geheime Zolders van de Grote Kerk

Na meer dan 500 jaar opent de Grote Kerk voor het eerst haar zolderruimtes. Volg de ongebaande paden onder leiding van een gids en bekijk de imposante balkenconstructies, tongewelven, lijkenluiken en het carillon op een hoogte van bijna 30 meter. Onbekende bouwsporen werpen een nieuw daglicht op een eeuwenoude bouwgeschiedenis. Ontdek geheim gebied en geniet van het uitzicht.

*alleen toegankelijk vanaf 12 jaar

Ontdek de Geheime Zolders

Via de 122 treden tellende toren met prachtig stenen schroefgewelf en eeuwenoude traptreden kom je op het eerste bordes op meer dan 20 meter hoogte, met meteen al een machtig uitzicht op het binnenwerk van de kerk. De gids vertelt over het tongewelf, de lijkenluiken en over het werk van de vele ambachtslieden meer dan 500 jaar geleden. Je staat hier vlak naast Het Grote Raam van 6 meter breed en 23 meter hoog en uiteraard praten we je bij over onze plannen voor het nieuwe glas-in-lood raam.

“SPECTACULAIRE ROUTE OVER DE ZOLDERS VAN DE GROTE KERK.”

Het Noordhollands Dagblad

Vervolgens via een steile trap naar de zolders op 30 meter hoogte, langs het tongewelf dat nu onder je voeten ligt, de kroonluchters, uilenkast, de trommel die het carillon aanstuurt, wandelend boven de plafondschildering van Het Laatste Oordeel en onder imposante balkenconstructies door met als toetje een spectaculair uitzicht op de stad.

uitzicht over de stad

Vragen over tickets
Voor vragen over tickets op de dag zelf, graag even bellen met onze dagcoördinator: 06 16 52 62 09 (woe t/m zon). Andere vragen kun je mailen naar info@hetgroteraam.nl.

Praktische informatie

Tickets (vanaf 12 jaar): €10,00 p.p. (excl. €1,50 transactiekosten per bestelling)
Van 10 september t/m 31 december

Tickets kan je het beste vooraf online via deze website kopen en zelf een datum in de kalender vastleggen. Als de kerk open is kan je bij de ingang ook tickets kopen maar het is niet zeker of die dan nog beschikbaar zijn. De zolder-tour duurt ongeveer 1 uur.

Je wordt op het afgesproken tijdstip opgevangen bij de hoofdingang van de kerk en krijgt een fluoriserend hesje en bouwhelm. Om de veiligheid te garanderen mogen er slechts zes personen tegelijk naar boven.

Voor een bezoek aan de Geheime Zolders is geen vaccinatie- of testbewijs nodig!

*alleen toegankelijk vanaf 12 jaar

Opbrengst voor Het Grote Raam

Deze schitterende zolderbeklimming wordt mogelijk gemaakt door Stichting Het Grote Raam met medewerking van vele vrijwilligers. De opbrengst van de kaartverkoop komt ten goede aan het nieuwe glas-in-lood raam van Het Grote Raam, het grootste kerkraam van het vasteland van Europa. De onthulling van dit raam is gepland op 7 oktober 2023.

Meedoen?

Voor de rondleidingen stellen we een team samen van enthousiaste Alkmaarders. Als gids of kassamedewerker word je lid van een hechte club van bevlogen doeners, denkers en makers. Op maandelijkse verdiepingsavonden en borrels vergroot je je kennis én je professionele netwerk.

Mogelijk gemaakt door