Het ontwerp

We zijn niet bepaald over één nacht ijs gegaan in onze zoektocht naar de kunstenaar die Het Grote Raam het beste zou kunnen ontwerpen.

De keuze voor de kunstenaar

Na richtlijnen te hebben opgesteld hebben we de hulp ingeroepen van externe adviseurs Hendrik Driessen en Bart Rutten. Beiden zijn goed ingevoerd in de hedendaagse beeldende kunst en beschikken over een uitgebreid netwerk in de kunstwereld.

Het was snel duidelijk dat uit de shortlist die onze adviseurs hadden opgesteld Fiona Tan uit Amsterdam onze voorkeur had. Volgens Trouw behoort zij tot de top 5 van hedendaagse Nederlandse kunstenaars. In september 2020 hebben we haar gevraagd een schetsontwerp te maken.

Het oeuvre van Fiona Tan

Naast films, video- en fotowerk is zij vooral bekend om haar ruimtelijke installaties, waarin verkenningen van geheugen, tijd, geschiedenis en de rol van visuele beelden centraal staan. Zij is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie en Rijksacademie voor Beeldende Kunsten.

Haar kunstwerken zijn de afgelopen 25 jaar over de hele wereld tentoongesteld en zij vertegenwoordigde in 2009 Nederland op de Biënnale van Venetië. Naast solotentoonstellingen in het Guggenheim Museum in Bilbao, het New Museum in New York en musea in Frankfurt en Vancouver is haar werk opgenomen in collecties van Tate Modern, Centre Pompidou, MCA Chicago, het Stedelijk- en Rijksmuseum in Amsterdam.

Het ontwerp

Fiona is razend enthousiast en werkt met haar team hard aan het nieuwe ontwerp voor Het Grote Raam. Het thema is leidend: Het licht van de vrijheid. Er is inmiddels contact gezocht met glazeniers in binnen- en buitenland om de enorme klus straks te kunnen klaren. Als alles goed gaat zal het definitieve ontwerp op donderdag 9 september op de publieksbijeenkomst in de Grote Kerk worden vertoond. 

“Het nieuwe raam wordt een feest van licht en kleur voor nu en toekomstige generaties.”