Nieuws

29 September 2021

Wanted: guides for the Secret Attics of the Great Church

ALKMAARS GEHEIME ZOLDERS WORDEN OPENGESTELD

Dit jaar opent de Grote Kerk haar zolderruimtes voor kleine groepen bezoekers. Onder leiding van een gids ontdekken groepen van zes personen in het systeem van zolders en trappen onbekende bouwsporen die een nieuw daglicht werpen op een eeuwenoude bouwgeschiedenis. Deze ruimten zijn tot nu toe voor Alkmaarders geheim gebied en worden voor het eerst opengesteld.

Nu kan je op bijna 30 meter hoogte over de vliering, boven de fraaie houten tongewelven en onder het immens hoge dak doorlopen. Je krijgt een prachtig inkijkje in de bouwgeschiedenis van de kerk eindigend met een spectaculair uitzicht over de stad Alkmaar dat met deze zolderbeklimming een nieuwe attractie rijker is.

Deze spectaculaire zolderbeklimming wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers van Stichting Het Grote Raam. De opbrengst van de kaartverkoop komt ten goede aan het nieuwe glas-in-lood-raam in de Grote Kerk, het grootste kerkraam van Europa. De onthulling van dit raam is gepland op 7 oktober 2023. Voor het team van enthousiaste gidsen wordt uitgekeken naar betrokken en enthousiaste Alkmaarders. Zie je de enorme waarde in van Het Grote Raam én lijkt het je leuk om je in te zetten voor een bruisende en onderling verbonden stad? Meld je dan nu aan!

Niet alleen leer je als vrijwilliger alles over de prachtig gedecoreerde gewelven, de ‘lijken-luiken’ en het carillon, ook word je lid van een hechte club van bevlogen doeners, denkers en makers. Als je wilt kan je aansluiten bij de maandelijkse verdiepingsavonden en borrels, zo vergroot je je kennis én je professionele netwerk. Schaaf tijdens de rondleidingen je presentatieskills en CV bij, terwijl je onvergetelijke verhalen opdoet over de Grote Kerk en haar roemruchte geschiedenis.

We vragen je inzet voor minimaal 2 diensten per 2 weken, die je zelf online kunt inboeken. Daardoor bepaal je zelf wanneer je ruimte hebt in je agenda voor het geven van een rondleiding. Per dienst van zo’n 2,5 uur inclusief pauze verzorg je 2 ontdekkingstochten over de kerkzolders. Je beklimt dus tweemaal per dienst de 122 traptreden, gemaakt van hergebruikte altaarstenen en sarcofaagdeksels. Omdat je vanzelfsprekend ook aandacht moet hebben voor de veiligheid van de bezoekers, hanteren we een minimale leeftijd van 21 jaar.

We vertellen je graag meer over de rondleidingen, de vrijwilligerscommunity en Het Grote Raam. Op dinsdag 10, donderdag 19 en woensdag 25 augustus organiseren we informatieavonden in de bibliotheek tegenover de Grote Kerk. De bijeenkomsten starten om 20:00 uur, met per avond ruimte voor maximaal 30 geïnteresseerden. Het is daarom belangrijk dat je je vooraf aanmeldt op de pagina voor vrijwilligers. Daar vind je ook meer informatie over het gehele project. 

We nodigen je van harte uit om lid te worden van de club vrijwilligers en zien je graag tijdens één van de informatieavonden!