Nieuws

30 januari 2023

‘Making of’ goed op schema!

Bij de glasmakerij in Duitsland wordt momenteel met man en macht gewerkt aan de glaspanelen van Het Grote Raam. Onder leiding van Fiona Tan zijn dagelijks minstens 10 medewerkers bezig met het bepalen van de juiste kleuren van het glas, de patronen en papieren mallen, het met de hand snijden van het glas, het etsen van de grote vlakken, het in het lood zetten, het kitten van het glas enzovoort.

Inmiddels zijn al diverse delegaties van onze stichting ontvangen en rondgeleid door directeur Frederik Richter in het atelier van Derix Glasstudio’s in Taunusstein (vlak boven Wiesbaden). En unaniem zijn we onder de indruk van de geweldige prestatie die daar geleverd wordt. Wat een puzzel, 214 panelen met soms wel 250 stukjes glas per paneel, de logistiek, het vakmanschap, ge-wel-dig!

Het is ook het moment waarop wij ons realiseren hoe groot het raam eigenlijk is. Kijk je naar het huidige raam op afstand dan realiseer je je niet wat 6 x 23 meter hoog eigenlijk inhoud maar als je enkele panelen van 55 x 75 cm tegen het licht houdt en je zet er wat boven elkaar dan weet je waarom hier gewerkt wordt aan Het Grote Raam.

Alkmaar zal straks geweldig trots zijn op het resultaat maar dat geldt ook voor de eerste Nederlandse opdracht ooit voor Derix Glasstudio’s. We kunnen bijna niet wachten tot oktober dit jaar wanneer het eerste zonlicht door de hoogste glas-in-loodramen van Europa gaat schijnen.