Nieuws

21 juli 2021

Het Grote Raam in het Noordhollands Dagblad

‘Huiskamer van Alkmaar’ krijgt nieuw meesterwerk

Woensdag 21 juli 2021 verscheen Het Grote Raam in het Noordhollands Dagblad. Twee pagina’s waarin we vertellen over het meesterwerk, kunstenaar Fiona Tan, het thema ‘vrijheid’ en de talloze publieksactiviteiten die op het programma staan.

We zijn trots op de stad Alkmaar. Trots op de Grote Kerk, de ‘huiskamer’ van de stad. Er wordt een nieuw meesterwerk toegevoegd aan de kunstschatten van de kerk en de stad. Een kunstwerk van glas-in-lood van ongekende omvang: 9 bij 23 meter. Met deze afmetingen is dit raam in het zuidertranssept van de Grote Kerk het grootste kerkraam op het vaste land van Europa. 

“Al eeuwen geldt: als je iets toevoegt aan de Grote Kerk, voeg je ook iets toe aan de stad”, vertelt Peter Blaauboer, lid van het bestuur en directeur van theater De Vest en de Grote Kerk. “Het maakt de Grote Kerk nog interessanter. Van schoonheid krijg je nooit genoeg.”

Activiteiten

De komende jaren staan er diverse publieksactiviteiten op het programma. Hiermee wordt een deel van de kosten gedekt en tegelijkertijd worden er nieuwe fondsen, vrijwilligers en sponsors gevonden. 

De meest opvallende activiteit is de opvolger van Klim naar de Hemel uit 2018. Bezoekers kunnen vanaf het voorjaar van 2022 de topgevel van het zuidtransept bereiken. Onderweg kan men met een naam op watervast etiket plakken op een van de duizenden oude ruitjes. Na uitname krijgt de houder dit stukje raam.

Daarnaast zal er een rondleiding over de ‘geheime zolders’ van de Grote Kerk plaatsvinden. Hierbij gaan groepen van zes personen de zolders op en ontdekken onbekende bouwsporen van de afgelopen eeuwen. 

Als laatst kunnen ondernemers en particulieren een onderdeel van het nieuwe raam adopteren. Het Grote Raam bestaat uit 230 panelen met elk een uniek ontwerp. Wat men hiervoor terugkrijgt wordt momenteel uitgewerkt.

Nieuwsgierig naar het artikel? Lees het artikel over Het Grote Raam online in het Noordhollands Dagblad.