Nieuws

6 november 2021

Glastegels dragen bij aan Het Grote Raam

Het gaat goed met Het Grote Raam, het nieuwe gigantisch grote glas-in-loodraam in de Grote Kerk! Gemeente Alkmaar draagt flink bij, er hebben zich al meer dan 45 vrienden gemeld en de eerste publieksactie ‘geheime zolders’ verloopt zeer succesvol met reeds 2.500 bezoekers. Vanaf zaterdag 6 november kunnen liefhebbers van het door Fiona Tan ontworpen raam hun ‘glaasje’ bijdragen door een glastegel of zelfs een compleet paneel te schenken.

Paneel 7A uit het ontwerp van Fiona Tan

Inmiddels is de website uitgebreid met de mogelijkheid om een stukje glas uit het ontwerp voor het raam te kiezen en te schenken, een zogenaamde glastegel. Zo’n tegel kost € 25,- en je kunt er zoveel schenken als je wilt. Na betaling licht de glastegel op en verschijnt je naam op het geschonken stukje glas. Er zijn voorlopig 20 panelen beschikbaar maar als blijkt dat het succesvol is kan dit worden uitgebreid. 

Vanaf begin deze week is het ook al mogelijk om een compleet paneel te schenken. Hiervoor zijn 113 panelen beschikbaar van gemiddeld 55 x 75 cm en ‘kosten’ vanaf € 1.750,- tot maximaal € 15.000,- (maar dan schenk je de complete top van het raam van ca. 250 x 250 cm!). Of wat te denken van de twee gigantische harten die ook geschonken kunnen worden. Wanneer je een paneel schenkt ben je Patroon voor de eeuwigheid van Het Grote Raam. Daar krijg je gelukkig ook het nodige voor terug en omdat Het Grote Raam een culturele ANBI status heeft helpt de fiscus een handje mee.

De vervaardiging van het raam, dat bestaat uit maar liefst 214 unieke panelen, zal een jaar in beslag nemen. De productie- en montagekosten bedraagt ca. € 980.000,-, een bedrag dat de stichting met subsidies, uitgebreide publieksactiviteiten en schenkingen hoopt in te zamelen. Oktober 2023 zal Het Grote Raam onthuld worden in het kader van 450 jaar na de belegering van de Spanjaarden.

Glastegels in een paneel